joi, 13 ianuarie 2011

Perisoare cu smantana - Radu A. Roman


Timp de preparare: 30 minute
  • Ingrediente:
Perisoarele: - circa 1/4 kg piept de pasare (carne de porc sau mixta tocata)
- 50 g franzela
- un ou sau 1-2 albusuri
- 50 g ceapa
- 25 g faina


Sosul: - 25 g faina, zeama de lamaie (jumate de lamaie),
- 100 ml smantana (eu am folosit smantana pentru gatit lichida)
- marar,sare.

  • Mod de preparare:
Carnea se amesteca bine impreuna cu ceapa si franzela. Se adauga oul intreg sau albusurile, faina, 1/2 lingurita sare fina, un varf de cutit de piper, o lingurita cu varf de marar sau patrunjel taiat marunt si se amesteca bine.
Se formeaza apoi periosoare mici cat nuca si se pun separat pe o farfurie.

Intr-o cratita de 2 l, se caleste ceapa cu 3 linguri de ulei, la foc mic, numai un minut si se stinge imediat cu 1/2 l apa.
Cind clocoteste apa se pun perisoarele. Se fierb acoperite, la foc mic, cca 30 minute. Dupa 15 minute se intorc pe partea cealalta.

Cind sint fierte, se adauga sosul si se lasa sa fiarba citeva clocote ca sa se lege.

Sosul trebuie sa cuprinda bine perisoarele si sa aiba consistenta unei smintini subtiri.
Daca este nevoie se mai dilueaza cu putina apa.

Pentru aroma, se adauga marar verde sau uscat.

Cratita se ia de pe foc si se mai sareaza sau se acreste dupa gust.
Perisoarele se servesc cu piure de cartofi sau cu garnitura de orez.
Eu am pus alaturi paste barilla foarte foarte bune iar pentru alta portie cartofi prajiti.

Pofta buna !

Un comentariu:

Comentarii