joi, 15 octombrie 2009

Tarta cu Pere si Migdale

Reteta din revista Ioana
Ingrediente Aluat:
- 300g faina
- 100g zahar pudra
- 1/2 plic praf de copt
- 200g unt
- 2 galbenusuri
- 30ml zeama portocala

Prepararea aluatului: se cerne faina, zaharul pudra si praful de copt.

Untul se taie in bucati mici si se pune peste faina si se framanta cu mainile pana cand se obtine o masa cu aspect de nisip.

Se adauga apoi galbenusurile si zeama de portocala si se amesteca pana cand compozitia devine omogena.

Atentie sa nu framantati sau amestecati prea mult altfel aluatul nu mai iese fraged.

Aluatul se inveleste intr-o hartie de copt, si se intinde asa cu mainile pana are o grosime de maxim 2cm si se pune la frigider.

Se poate folosii dupa 1 ora, dar cel mai bine este sa fie lasat peste noapte.

Cantitatile de mai sus sunt pentru 2 tarte, dar tava pe care am folosit-o am fost umpic mai mare iar din aluat mi-a mai ramas foarte putin pentru a 2-a tarta, apreciati cantitatea aluatului dupa marimea tavii atunci cand intindeti.
Aluatul ramas poate fi tinut la frigider 2luni.

Ingrediente pentru compozitia cremei:
- 50g migdale pudra
- 15g faina
- 100g zahar
- 10ml alcool Amaretto, Rom (eu am folosit Metaxa ce am avut pe moment)
- 2 oua
- 3 galbenusuri
- coaja de lamaie
- 250ml smantana dulce lichida.

Se amesteca asa: migdalele cu faina, zaharul frecat cu coaja de lamaie, ouale, galbenusul, smantana lichida si alcoolul.
Se lasa la frigider pana intindem aluatul.

Daca faceti tarta dupa 1 ora sau a 2-a zi: se unge tava cu unt si se intinde aluatul cu degetele dupa care o lasam din nou la frigider 1 ora pentru fragezirea aluatului.

Se incalzeste aluatul la 180grC. Turnam compozitia in tava si apoi aranjam fructele (jumatati de caise, piersica) in cazul acesta am folosit felii subtiri de para, peste care punem zahar vanilat sau zahar cu scortisoara.

In poza de alaturi se vede tarta inainte de a fi introdusa in cuptor.

Se lasa la cuptor 35-40min. Verificati de asemenea fructele daca sunt moi sau umpic coapte.

Dupa ce scoateti tarta o ungem cu gem de caise sau de piersici, incalzit si strecurat prin strecuratoare.

Mai jos am pus niste masuri care va vor ajuta la alte prajituri:
- 1lg cu varf de faina = 5g
- 1 lingurita = 5g
- 1lg apa = 20g
- 2 lingurite = 10g
- 1 ceasca de cafea - 50g.

Sa nu uit: aceasta reteta este recomandata de Laura

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii