miercuri, 21 octombrie 2009

Chec cu rahat si stafide


Nu am mai facut chec cu rahat pana acum, dar pentru o reteta noua incercata a iesit foarte bine, daca nu tinem cont de faptul ca ingredientele s-au adunat la fundul tavii :)). Data viitoare voi aborda o alta tehnica de coacere pentru a evita asta.

Timp de preparare: 1 ora.
Iata ingredientele:
- 6 oua
- 1 cana de zahar
- 1 cana plina cu varf si jumate de faina
- o jumatate de pahar de ulei
- 2 plicuri de zahar vanilat
- esenta de lamaie (sau vanilie)
- rahat si stafide
- scortisoara
- 1 praf de copt
- 1 lamaie
- sare.
Cana folosita la masurare a fost o ceasca de cafea, iar paharul de ulei este unul de wisky, asta ca sa nu va incurcati :).

Si pentru ca un bun bucatar (chiar si incepator ca mine) tine mereu ordine si curatenie in bucatarie, am scris mai jos pasii de pregatire pentru a nu va incurca cand va apucati de lucru fiind mult mai usor daca toate ingredientele sunt la indemana.

Mai intai:
- separam albusul de galbenusuri,
- razuim coaja si stoarcem zeama de la lamaie,
- taiem felii subtiri de rahat,
- spalam forma si o tapetam cu hartie de copt,
- pregatim masurile de zahar, faina, ulei si stafide;
- dam drumul la cuptor pentru ca temperatura sa fie constanta cand voi introduce compozitia.

Inainte de a ne apuca de albusuri, frecam galbenusurile cu uleiul, coaja de lamaie si praful de copt stins cu zeama de lamaie si lasam putin de o parte.

Batem albusurile bine (le puteti face cu mixerul dar numai dupa ce le-ati batut 5 secunde cu telul)apoi adaugam zaharul si esenta de lamaie, folosind numai telul.

Adaugam galbenusurile si faina amestecand tot cu telul de jos in sus.

Compozitia fiind gata ne pregatim de a turna in tava astfel: compozitie, rahat si stafide, compozitie, rahat si stafide si inca odata compozitia care trebuie sa fie ultimul strat.
Rahatul si stafidele pot fi folosite din belsug.
Peste suprafata compozitiei am pus praf de scortisoara in model, sau puteti pune si cacao.

Nu am folosit modele cu cacao in interiorul compozitiei pentru ca am vrut sa se vada rahatul si stafidele cand checul este taiat. Daca vreti sa aveti chec cu model, inainte de a pune compozitia in tava, pastrati o mica parte pentru a freca cu cacao, care o puneti ori deasupra compozitiei ori intre straturi.

Acum introducem tava in cuptor la temperatura medie. Cand checul incepe sa prinda culoare si stratul de sus este umpic mai tare, il scotem pentru a cresta suprafata acestuia cu un cutit pe lung si punem rahat in crestatura formata si bagam din nou la cuptor pana este gata.
Verificam checul cu o scobitoare, daca este facut compozitia nu se va lipi de aceasta.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii