vineri, 4 septembrie 2009

Ciorba de cartofi si bors

Ingrediente:

- 3 cartofi taiati cuburi
- 2 cepe potrivite taiate marunt
- 3 lg ulei masline
- 1 morcov mare dat prin razatoarea mica
- bulion sau pasta de tomate
- 1 ardei gras taiat marunt
- bors sau zeama de la 1 lamaie
- patrunjel
- leustean
- telina o bucata potrivita
- sare sau delikat, piper sau boia uite, boia dulce.

Se pune ceapa in tigaia in care se va face ciorba, impreuna cu uleiul si o ceasca de apa, si se lasa pana ceapa devine transparenta.

Se adauga morcovul, ardeiul gras, telina si o crenguta de leustean. Daca mai este nevoie se mai adauga apa.
Telina daca nu va place sa o mancati, dupa ce fierbe ciorba o puteti scoate, la fel si crenguta de leustean.

Crenguta de leustean da un gust foarte bun, si o recomand a se folosi la toate ciorbele. Daca nu va place gustul leusteanului deobicei, nu-l folositi.
Ierburile care se folosesc la mancaruri in timpul ce acestea fierb, vor avea gust mai putin proeminent in mancare. De aceea leusteanul il pun in timpul fierberii iar patrunjelul sau mararul la sfarsit cand focul este stins.
La fel se foloseste si usturoiul, depinde de dumneavoastra cat de tare vreti sa se simta in mancare.

Sa revenim, dupa ce s-au fiert legumele se adauga cartofii, sare, piper sau boia iute si boia dulce.
Se pune apa putina cat sa acopere cartofii sa fiarba bine, dar sa tine-ti cont de faptul ca vom pune si borsul care va umple oala cu lichid.

Dupa ce au fiert cartofii, adaugam borsul (eu pun deobicei 1/2 din sticla de 1l pentru ca nu este foarte acru cel de pe piata) si o lg de bulion sau pasta de tomate si lasam sa dea intr-un clocot.

Se pune la sfarsit patrunjelul si leusteanul tocat marunt. Se serveste cu ardei iute.

Pofta buna!

2 comentarii:

Comentarii